Profesori – master în antropologie

 

eco

Anda Becut
În anul 2003 am absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA cu specializarea Sociologie și am continuat studiile cu un master în Antropologie și Dezvoltare Comunitară (SNSPA) și un master interdisciplinar la École Doctorale en Sciences Sociales, Éurope Centrale et Orientale. În anul 2011 am obținut titlul de doctor în sociologie la SNSPA cu teza “Din gospodărie la piață. Practici economice specifice produselor de terroir. Cazul merelor de Voinești”. În anul 2011 am publicat articolul “Apples, Quality Signs and Trademarks for Local Products” în International Review of Social Research și sunt co-autor la trei cărți dedicate consumului cultural.

Claudia Câmpeanu
Am obținut un doctorat în antropologie culturală de la University of Texas at Austin (2008), și am predat antropologie timp de doi ani la Southwestern University în Statele Unite înainte de a mă întoarce în țară.  Experiența mea didactică universitară a început însă din 1998, cu cursuri, seminarii și laboratoare de comunicare, politici publice si antropologie culturală. Antropologia a devenit pentru mine mai mult decât o profesie—e o modalitate critică și angajată din punct de vedere personal și politic de a privi lumea din jur, de a o interpreta și mai ales de a trăi în ea.  În prezent, interesele mele de cercetare se leagă de etnicitate și dinamici etnice, transformarea economiilor rurale în contextul migrației, a politicii agricole comune și a schimbărilor climatice.

Liviu Chelcea
Doctor în antropologie (University of Michigan, 2004, https://unibuc.academia.edu/LiviuChelcea), cadru didactic la Departamentul de Sociologie, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Universitatea din Bucuresti. A publicat o carte despre Bucuresti si dezindustrializare si articole in reviste precum Cultural Studies, Comparative Studies in Society and History, International Journal of Urban and Regional Research, Time and Society. Este interesat de consum, case, infrastructuri, timp, dezindustrializare si studiul muncii.

Călin Cotoi
Licenta in medicina si sociologie. Doctorat in filosofie. Lector in cadrul Facultatii de Sociologie, Universitatea din Bucuresti. Studii post-doctorale si burse de cercetare la Universitatea din Fribourg, Collegium Budapest, Colegiul Noua Europa, Center for Advanced Studies Sofia, Wissenschaft Kolleg zu Berlin, Modern European History Center, Oxford si Woodrow Wilson Institute. Domenii de interes: antropologie politică, istorie socială si culturală, istoria stiintelor, teorie sociala, etnicitate si nationalism.

Magda Crăciun

Magdalena Crăciun este doctor în antropologie al University College London din 2010, cu specializare în cultură materială. În prezent, este directorul unui proiect de cercetare finanțat de UEFISCDI și găzduit de SNSPA (Proiecte materiale ale distincției de clasă: o analiză a clasei de mijloc în România post-socialistă din perspectiva culturii materiale). A fost Visiting Fellow la Berlin Graduate School of Muslim Cultures and Societies (April/May 2016), Marie Curie Intra-European Fellow (2013/2015) în Departamentul de Antropologie al University College London, Postdoctoral Researcher în Departamentul de Antropologie Socială al Universității din Pardubice, Cehia (2012/2013) și Postdoctoral Research Fellow al British Institute at Ankara (British Academy) (2011/2012). Este licențiată în Sociologie (Universitatea București 2000) și a absolvit un master în antropologie la SNSPA (2000/2002) și un master în istorie la Central European University, Budapest (2002/2003). Interesele sale sunt teoretizarea materialității și materialelor, clasa și ‘the cultural turn’, textile și vestimentație, modă și modă islamică, estetică și etică, autenticitate și inautenticitate, marcă și contrafacere, economie informală și rețele trans-naționale. A făcut cercetare de teren de lungă durată si multiplu situată în Turcia și Romania (19 luni de teren doctoral în Istanbul, București și un oraș provincial din România și 15 luni de teren post-doctoral în Istanbul). Cele mai recente publicații sunt Islam, Faith and Fashion: The Islamic Fashion Industry in Turkey (Bloomsbury Academic, June 2017, ISBN: 9781474234375), ‘Bobbles and values: an ethnography of de-bobbling garments in post-socialist urban Romania’ (Journal of Material Culture 2015, 20(1): 3-20), Material Culture and Authenticity: Fake Branded Fashion in Europe (Bloomsbury Academic: London & New York, 2014) și ‘Rethinking fakes, authenticating selves’ (Journal of the Royal Anthropological Institute 2012, 18(4): 846-863). Din 2012, este peer-reviewer al revistei Journal of Material Culture.

Gabriel Jderu
Doctor in sociologie, este in prezent interesat de sociologia mobilitatii si, in special, de cultura motociclismului in Romania. A publicat un articol despre cariera sociala a motociclistilor in Journal of Sociology, Australia (aici) si lucreaza la alte doua publicatii despre relatiile dintre tehnologia folosita de producatorii de motociclete, reparatii si forme de socialitate in rindul motociclistilor si despre transformarile motociclismului in timpul perioadei socialiste. Este cadru didactic la Departamentul de Sociologie, Universitatea din Bucuresti.

Angelica Marinescu
A obţinut titlul de doctor în sociologie (Universitatea din Bucureşti) şi în ştiinţele comunicării (Universitatea din Burgundia) cu o teză intitulată „Semne şi figuri ale imaginarului gastronomic. Masa românească în relaţie cu modelul gastronomic francez” (septembrie 2012). Este cercetător asociat echipei 3S (Sensoriel, Sensible, Symbolique), Laboratorul CIMEOS, Universitatea din Burgundia. Lucrează în cadrul CEREFREA-Villa Noël ca responsabilă a Centrului de Reuşită Universitară (proiect AUF). A predat cursuri (opţionale sau facultative) de socio-antropologia alimentaţiei şi gastronomiei la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială şi la Facultatea de Jurnalism şi Ştiintele Comunicării. A scris articole legate de fenomenul de mediatizare a gastronomiei (Le discours de tête et la voix des chefs. Formes médiatiques du discours gastronomique en Roumanie, co-autor Jean-Jacques Boutaud, în curs de publicare, Bruxelles), de cultura vinului (Médiation du savoir-vivre et civilisation monastique roumaine, Dijon, Catedra UNESCO, 2011), de food blogging. Teme de interes : antropologia şi sociologia media, comunicare, semiotică, studii asiatice (Coreea de Sud, India), diaspora, food studies. Organizator al festivalului culturii indiene Namaste India, în colaborare cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, cu Ambasada Indiei la Bucureşti şi cu India Tourism Frankfurt.

Valentina Marinescu
http://sas.unibuc.ro/vmarinescu_ro

Gabriel Pascariu
Arhitect, absolvent al Universității de Arhitectură și Urbanism ‘Ion Mincu’ în 1982 şi doctor în geografie umană cu o teză despre structura şi dinamica sistemelor de așezări. Cadru didactic al UAUIM din 1998, în Departamentul de Planificare Urbană şi Dezvoltare Teritorială. Titular al cursurilor de amenajarea teritoriului, dezvoltare regională, planificare strategică, zona centrală a orașelor mari şi coordonator din 2003, al programului de master „Amenajarea teritoriului şi dezvoltare regională”. Cadru didactic asociat al mai multor universități din București și din țară cu experiență de peste 30 de ani în proiectare şi planificare spațială. Autor şi coautor a numeroase studii, cercetări şi
proiecte de amenajarea teritoriului şi urbanism precum şi consultant în peste 20 de proiecte europene privind domeniile dezvoltării regionale și locale şi planificării strategice. Autor şi coautor a peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate și participant la peste 60 de conferințe, seminarii, simpozioane şi ateliere în domeniile urbanismului, geografiei umane şi dezvoltării regionale. Membru al mai multor asociații și organizații profesionale naționale și internaționale din domeniile arhitectură, urbanism, științe regionale și membru în echipe redacționale sau comitete științifice ale unor reviste de specialitate.

Raluca Popescu
Doctor în sociologie, lector la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti şi cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română. Specialist în domeniul familiei, cu peste 10 ani de experienţă didactică şi de cercetare, are o expertiză bogată şi în domenii precum: antropologie urbană, sociologia valorilor, politici sociale şi grupuri de risc. A publicat numeroase studii în domeniul familiei sau în domenii conexe între care: Introducere în sociologia familiei. Familia românească în societatea contemporană, autor (Polirom, 2009), Politici familiale şi de gen în România, coordonator (UNFPA, Alpha MDN, 2009), Abordări metodologice privind calitatea vieţii de familie în “Paradigma calităţii vieţii”, Ioan Mărginean şi Iuliana Precupeţu coord. (Editura Academiei, 2011), Family Values in Romania and in Europe în “The Values of Romanians: 1993 – 2006. A sociological perspective”, Bogdan Voicu şi Mălina Voicu (ed.) (Institutul European, 2008).

Dumitru Sandu
Publicațiile de dată recentă ale profesorului Dumitru Sandu, semnificative pentru interesele sale  de cercetare includ Lumile sociale ale migrației românești în străinătate  (Polirom, 2010), Disparitati sociale in dezvoltarea si in politica regionala din Romania  (IRSR 2011) și  Before Crisis: Gender and Economic Outcomes of the Two Largest Immigrant Communities in Spain (IMR, 2012). Detalii asupra activității sale didactice și de cercetare pot fi găsite la https://sites.google.com/site/dumitrusandu/.

Catalina Tesăr
Doctor în antropologie (2013, University College London), cercetător la Muzeul Național al Țăranului Român și cercetător postdoctoral la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale (2013-2017, în cadrul proiectului FP7 MigRom: The Immigration of Romanian Roma to Western Europe). A fost cadru didactic asociat la SNSPA, la Universitatea București (Sociologie) și la University College London. Este interesată de manifestări contemporane ale unor teme clasice din antropologia socială precum rudenia și căsătoria, genul și noțiunea de persoană, proprietatea și schimbul economic. 10 ani de experiență de teren în comunități de romi, atât în România, cât și în țări din Vestul Europei. Preocupările mai recente sunt legate de felul în care cercetarea de arhivă se poate îmbina cu cercetarea etnografică, și de documentarul antropologic. O listă a publicațiilor poate fi găsită aici https://gov-ro.academia.edu/CatalinaTesar

Andrei Mihail Tudor
A obținut doctoratul în anul 2016 la SNSPA, cu o specializare în antropologie medicală. Titlul tezei de doctorat este: „Aproape oameni: experiențele încorporării renale ale pacienților cu transplant din România”.

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s